Text: Berta Garriga
Il·lustració: Zoe Alabart
La primavera és una època per rebrotar i omplir-nos de tot allò que volem en la nostra vida, i en què l’alimentació en pot ser aliat indispensable i metàfora. Amb l’abundància d’ingredients plens de fibra (per acabar de deixar anar), vitamines i antioxidants (per acabar-nos d’impulsar) i tot allò depuratiu i fortificant que ens aporten els verds (brots, fulles tendres…) i l’arc de Sant Martí de flors, verdures i fruites que despunten, no tenim excusa per no rebrotar amb ella. A més, ens poden servir per fer un bon àpat de Pasqua!
«Pesto» de fulles de pastanaga
Ingredients:
- 1 tassa de pipes de gira-sol, ametlles o una altra fruita seca
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- 1 culleradeta de sal
- 2 cullerades de llevat nutricional
- 1 bon grapat de fulles de pastanaga
- 1-2 dents d’all
- El suc de 1/2 llimona (o unes fulles de vinagrella)
- Pebre al gust
Procediment:
- Torreu les pipes (o la fruita seca triada) en una paella.
- Combineu tots els ingredients en una processadora d’aliments fins a obtenir la textura desitjada.
- Rectifiqueu de sal i espècies.
- Serviu-ho en format de salsa afegint-hi una mica d’oli, llet vegetal o l’aigua de la pasta, o sobre torradetes.
Nius de patata
Ingredients:
- 550 g de patata ratllada
- 1 ou
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
Procediment:
- Preescalfeu el forn a 180º.
- En un bol, combineu tots els ingredients.
- En motlles de magdalena o flam (preferiblement rígids, però, si no, ho podeu fer igualment amb una mica més de cura), repartiu 1-2 cullerades de la mescla i, pressionant amb els dits, cobriu la superfície interna del recipient amb la massa.
- Coeu-ho uns 20-25 minuts fins que els nius de patata siguin daurats.
- Serviu-los farcits de pràcticament qualsevol cosa.
Delícies de maduixa i iogurt
Ingredients:
- 2 tasses de maduixes a quarts
- 1 tassa de iogurt grec de cabra (o el que us agradi)
- 300 g de xips de xocolata
- 1 cullerada d’oli d’oliva (opcional)
- Sal grossa al gust (opcional)
Procediment:
- Prepareu una safata amb paper de forn.
- En un bol, combineu les maduixes amb el iogurt.
- Deixeu porcions de la barreja repartides per la safata com si féssim galetes petitones i deixeu-ho al congelador fins que siguin dures (uns 30 minuts).
- Foneu la xocolata i l’oli al bany maria o al microones i, un cop fosa, deixeu-la refredar uns 3-5 minuts.
- Traieu les boletes de iogurt del congelador i suqueu-les dins de la xocolata fins que quedin del tot cobertes. Seguidament, col·loqueu-les una altra vegada a la safata i, opcionalment, poseu-hi una mica de sal grossa a sobre.
- Deixeu-ho refredar uns minuts a la nevera i serviu-ho (o guardeu-ho per a més endavant).
Berta Garriga és sensibilitzadora ambiental amb el projecte @arrelsvoladores, des d’on utilitza, sovint, el gaudi dels sentits i la cuina pel canvi per promoure la transició cap a un model alimentari i de consum més sostenible i conscient.
Web: http://www.arrelsvoladores.cat
Instagram: @arrelsvoladores
Correu: berta.arrelsvoladores@gmail.com
Receptes publicades originalment al número 103 de la revista Viure en Família.