La primera regla. Preparant-se per rebre-la.

Text: Anna Sàlvia Ribera

Il·lustració: Agnès Mateu

La primera regla, anomenada menarquia, és un moment clau en la sexualitat de les dones que canvia totalment la nostra vida: adquirim la capacitat de fer l’amor i de donar vida, ens convertim en dones cícliques i comencem a menstruar. Per fer aquest pas vital amb seguretat, confiança i benestar cal que tinguem un bon acompanyament i una bona preparació, ja que els coneixements que requereix aquesta nova etapa són molts i complexos.

Tots aquests coneixements s’aprenen des del naixement a partir del model de la mare i les altres dones que ens crien, de la informació que ens transmeten de forma conscient i de la interacció amb l’entorn.

Necessitem sanar la nostra pròpia menarquia i la relació amb el cicle menstrual i el cicle fusional, ja que és impossible transmetre el que no forma part de tu

La majoria de les mares i àvies actuals de la nostra cultura van viure la seva menarquia amb desinformació, por, vergonya, inseguretat i soledat. Es tracta d’una experiència traumàtica que hem normalitzat perquè és generalitzada en el nostre entorn, de la mateixa manera que ho era la primera relació sexual per a les nostres avantpassades. En no ser-ne conscients, doncs, seguim transmetent aquesta motxilla a les nostres filles.

Com van viure la primera regla les mares d’avui?
– No ho vaig explicar fins que em van descobrir al cap d’uns dies de menstruar.
– Em va venir a l’escola. Em van donar una compresa i vaig haver de seguir com qualsevol altre dia.
– La meva mare em va dir que tenir la regla no canviava res.
– La mare em va dir que ja era una dona i que havia d’anar amb compte de no quedar-me embarassada (sense explicar-me com et quedes embarassada).
– La mare es va posar a plorar i em va dir que era una pena, que era massa jove.
– La mare ho va explicar a tothom i vaig sentir una gran vergonya.
– Quan em va venir la regla encara no sabia què era.

(Relats extrets dels tallers de l’autora)

Si volem preparar les nostres filles per arribar a la menarquia i transitar l’etapa fèrtil ben segures i apoderades, primer necessitem adquirir tots aquests coneixements i sanar la nostra menarquia i la relació amb el cicle menstrual i el cicle fusional, ja que és impossible transmetre el que no forma part de tu. A continuació explico els punts que em semblen més importants.

Hem de conèixer tots els ets i uts de l’anatomia i fisiologia, però també de l’atracció sexual, l’enamorament, l’amor, les emocions, l’escolta d’una mateixa i de l’altre…

Sobre la capacitat de fer l’amor i donar vida

En primer lloc, la menarquia marca el pas de la infància a l’etapa fèrtil. I amb l’etapa fèrtil arriba la capacitat de fer l’amor i donar vida, de manera que des de la primera regla cal que tinguem tota la informació i recursos que requereixen aquests esdeveniments tan importants. Ningú sap en quin moment els necessitarem.

Hem de conèixer tots els ets i uts de l’anatomia i fisiologia de l’aparell sexual femení i masculí, però també de l’atracció sexual, l’enamorament, l’amor, les emocions, l’escolta d’una mateixa i de l’altre, la comunicació i les relacions de parella. Només així podrem gaudir la nostra sexualitat i prendre decisions realment conscients i responsables.

D’altra banda, necessitem saber què vol dir ser mare i quines belles experiències però també responsabilitats i renúncies implica. Cal que coneguem en profunditat totes les fases del cicle fusional (concepció, embaràs, part i lactància), l’avortament i com gestionar la nostra fertilitat (tant per tenir fills com per no tenir-ne).

Sobre l’esdevenir dones cícliques

En segon lloc, la menarquia marca el pas del patró hormonal lineal que regnava durant la infància al patró hormonal cíclic que ens acompanyarà fins la menopausa. A partir d’ara, les nostres hormones canviaran en funció del dia del cicle en què ens trobem i amb elles tot el nostre ésser: físicament, mentalment, emocionalment, sexualment i espiritualment. Alternarem cicles menstruals d’un mes de durada amb cicles fusionals d’uns tres anys.

La menarquia inaugura uns quaranta anys de canvis, quaranta bones raons per aprendre a cooperar amb els cicles i així poder gaudir-ne. Aquest canvi de patró requereix un temps d’adaptació en el qual aprendrem a reconèixer les característiques del cicle en el nostre dia a dia i a ballar al seu ritme. Per fer-ho, és molt recomanable fer un diari del cicle menstrual, en el qual registrem i estudiem els canvis que es repeteixen [pots trobar-ne un al llibre de l’autora Viatge al cicle menstrual].          

Sobre el plaer de menstruar

En tercer lloc, la menarquia marca l’inici de les menstruacions, que, ara que tenim pocs fills, ens acompanyaran durant quasi una quarta part de la nostra vida fèrtil. Això vol dir que estarem uns vuit anys menstruant! Així doncs, experimentar la menstruació amb plaer i benestar no és un tema menor.

Cal conèixer l’estat de recolliment que comporta la regla, i aprendre a escoltar i cooperar amb les necessitats de descans, nutrició, silenci, moviment, connexió i expressió

Necessitem entendre perfectament la fisiologia de la menstruació. Però no ens podem quedar aquí. Cal conèixer l’estat de recolliment que comporta la regla, sobretot el primer i segon dia, i aprendre a escoltar i cooperar amb les necessitats de descans, nutrició, silenci, moviment, connexió i expressió que l’acompanyen.

Menstruar és una funció fisiològica que hauria de donar plaer, tal i com ens passa quan mengem, descansem o orinem. És quan no escoltem les nostres necessitats o quan hi ha una patologia que apareix malestar i dolor amb l’objectiu que hi posem atenció i solució. Cal conèixer els recursos per prevenir el dolor i reduir-lo un cop ja és present.

Finalment, hem de saber que les dones tenim la capacitat de fer sagnat lliure i quins productes s’han inventat per gestionar el sagnat, com es fan servir (amb explicacions pràctiques) i quins riscos tenen per a la usuària i el medi ambient.

Sobre el camí cap a la primera regla

Per últim, la menarquia no arriba per sorpresa sinó que anuncia la seva aparició uns anys, mesos, dies i hores abans. Conèixer quins esdeveniments l’anuncien ens dona seguretat i ens permet anar prenent consciència del gran pas que estem a punt de fer.

Els primers canvis

Un parell d’anys abans de la menarquia apareix el botó mamari en un dels pits. Aquest fet ens indica que ha començat la pubertat i que d’aquí uns dos anys aproximadament arribarà la menarquia. Poc després, el pubis i les aixelles es poblaran de pèl fosc, ens començarem a arrodonir i farem l’estirada. Els pits no acabaran de desenvolupar-se fins un parell d’anys després de la primera regla.

El primer flux vaginal

Uns mesos o un any abans de la menarquia apareixerà el flux vaginal i ens acompanyarà quasi cada dia durant les dècades següents, mantenint humida, neta i sana la nostra vagina. Observant el fluix vaginal obtindrem molta informació sobre la fase del cicle en què ens trobem i ens ajudarà a detectar problemes de salut. Durant aquest període, cada cop notarem més sensacions noves al baix ventre: són l’úter i els ovaris que escalfen motors.

El primer cicle menstrual

Durant la tercera setmana abans de la menarquia tindrem un fluix semblant a la clara d’ou, que ens indica que estem fèrtils i ens sentirem en estat d’obertura. Es tracta de la primera ovulació. A mesura que passin els dies, l’energia anirà disminuint i ens sentirem més sensibles emocionalment. Uns dies abans de la menarquia, les sensacions al baix ventre es faran més intenses i notarem els pits més sensibles i durs.

Unes hores abans, podem trobar el fluix tenyit de marró o rosat, sentir un gust nou a la boca, notar el ventre inflat i sensacions intenses en aquesta zona. Tindrem molt poca energia, ganes de descansar i dormir, la ment una mica caòtica, les emocions a flor de pell i potser pensarem en temes transcendentals o revisarem el que ens agrada i el que no de la vida que tenim.

La primera regla

El dia en el que ens arribarà la primera menstruació probablement ens sentirem molt estranyes perquè serà el primer cop que experimentem el recolliment de la fase menstrual i que el nostre úter s’obri i expulsi el seu contingut. Necessitarem estar tranquil·les per poder descansar i aprendre a gestionar tantes novetats però també ens caldrà l’acompanyament de persones que respectin les nostres necessitats, ens escoltin i ens puguin donar algun consell útil.

Conèixer quins esdeveniments anuncien la menarquia ens dona seguretat i ens permet anar prenent consciència del gran pas que estem a punt de fer

Aquest esdeveniment tan important requereix d’un ritual de pas. Hi ha mil maneres de celebrar la menarquia! El més important és que dissenyem la celebració conjuntament amb l’homenatjada, que la visió d’aquest pas sigui positiva i apoderadora i que estigui en consonància amb l’estat de recolliment propi de la regla. Com que no sabem en quin dia caurà pensarem quelcom senzill que es pugui organitzar a última hora (vegeu requadre).

L’educació sexual i la menarquia

Actualment estem fent molts esforços per reapropiar-nos de la nostra sexualitat però no ho aconseguirem sense una educació sexual que expulsi la por, la vergonya i la culpa de la sexualitat i li doni el valor que mereix com a font d’amor, de plaer, de vida, de benestar, de vincles i d’experiències espirituals.

La menarquia és un dels moments claus en l’educació sexual de les dones. Fem que les noies estiguin il·lusionades i orgulloses d’experimentar-la!

La sexualitat és un àmbit central de la vida humana que requereix igual o més formació que les matemàtiques o l’escriptura. De manera que tota la societat, començant per la família i l’escola, ens hauríem d’abocar a educar les noves generacions. La menarquia és un dels moments clau en l’educació sexual de les dones. Fem que les noies estiguin il·lusionades i orgulloses d’experimentar-la!

La celebració de la menarquia
Per a què celebrar-la? – Acompanyar la noia emocionalment i donar-li suport en aquest canvi d’etapa vital. – Marcar que la primera regla i el començament de la fertilitat és motiu d’alegria. – Donar eines per aprendre a gestionar el sagnat, l’estat de recolliment i l’experiència cíclica.
Qui hi participa? Ella decidirà amb qui vol compartir aquest dia tan especial. Pot ser només amb la mare, amb les dones i nenes més importants, o amb el pare i altres homes i nens. És cabdal assegurar-se que tothom entén la celebració i que té una visió apoderadora de la menarquia, en cas contrari serà contraproduent.
Quin format té? Recomanem incloure un espai més ritualitzat, per exemple un cercle de paraula en el qual cadascú ofereix un missatge a la noia, i un altre de més relaxat i espontani.
Elements simbòlics Podem simbolitzar el recolliment, la fertilitat i la menstruació a través dels elements decoratius, el menjar i els obsequis.

L’Anna Sàlvia Ribera és psicòloga, especialista en educació sexual. Aquest article va ser publicat al número 79 de la revista, el juliol del 2019.

Il·lustració d’Agnès Mateu, inclosa al llibre El baile en la vida de las mujeres, d’Anna Sàlvia Ribera (Ed. La fertilidad de la Tierra).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s