Manifest per l’Art al carrer

Foto: escenfamiliar.cat

Amb actuacions als carrers de les principals ciutats catalanes i la participació de més de mil artistes, el passat dia 12 de juny es va presentar el manifest que reproduïm, amb la intenció de reivindicar la recuperació dels carrers també per a la cultura. La iniciativa ha estat impulsada pel col·lectiu Money for free.

Manifest

Art de carrer per la reconstrucció transformació social

Com tu i com tots i totes, hem estat molts dies tancats a casa, observant els carrers des de la finestra, enyorant-ne l’espontaneïtat, la gent propera i estranya i, en definitiva, la vida. L’aïllament físic genera un distanciament social que té conseqüències greus en la nostra salut, individual i comunitària.

Sabem, i l’Organització Mundial de la Salut ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces que tenim per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar maneres de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por, entre d’altres. Els i les artistes tenim un paper clau en la creació d’espais on les persones puguin trobar-se i establir vincles que els enforteixin, i contribuïm a fer realitat els canvis socials i facilitar el pensament col·lectiu. La connexió emocional és el principi de qualsevol canvi.

Ha arribat el moment d’actuar.

Perquè els carrers són més que carrers: Són l’espai que ens recorda que els humans som animals socials, que ens necessitem i que podem imaginar la societat conjuntament. És on podem retrobar-nos amb la sorpresa, la diversitat, l’amor, l’espontaneïtat i els rituals col·lectius. És on han nascut la majoria de canvis i moviments socials. És el lloc que volem que sigui un espai de diàleg, expressió i convivència per sobre de les dinàmiques de trànsit i consum.

Perquè les arts de carrer transformen: Les arts de carrer fa dècades que creen diferents plans i formats per incidir en l’espai públic. Les arts de carrer són per a tots i totes, sense diferenciar l’edat o la condició social. Permeten l’intercanvi fins i tot amb aquelles persones que no es consideren públic. Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l’obediència i són un espai des d’on formular visions conjuntes. Les arts de carrer són un aliat davant la falta d’empatia perquè faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives.

Per tot això:

– Ens comprometem a crear espais de conversa per aprofundir en el poder transformador de les arts de carrer.

– Incitem institucions culturals, fundacions, empreses privades, artistes, persones que es dediquen professionalment a la política… a ser valentes, amb propostes amb voluntat transformadora per al territori i la ciutadania, co-creant amb els professionals de les arts de carrer.

– Animem els i les artistes de totes les disciplines a sortir al carrer amb més convicció que mai per expressar i compartir la seva creativitat.

– Encoratgem la ciutadania a fer-ho també, perquè l’art és de tothom. Recita, pinta, dibuixa, canta, balla, escriu… al carrer!

Ara és el moment d’actuar. Ens trobem al carrer.

Suma’t al manifest mitjançant aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s