Propostes per exercitar la creativitat quan toca quedar-se a casa

Una nena d'uns 5 anys mira satisfeta el dibuix que ha pintat

Les professores de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló han pensat alguns exercicis creatius per aquests dies de confinament. N’hi ha per a totes les edats des dels 4 anys, les podeu adaptar o us serviran per idear un nou exercici. Anirem penjant noves propostes! Gaudiu creant i cuideu-vos!

 

Una nena d'uns 5 anys mira satisfeta el dibuix que ha pintat
Nena: Bruna  Foto: Núria Busquets

 

LLIBRE CALAIX.

Segur que aquests dies també tens temps per fer endreça. Busca un llibre vell i reutilitza’l com a diari.  Recrea la portada, posa-hi un títol, en definitiva, personalitza’l! Pots explicar el que has fet durant el dia, el que has dinat, si estàs content o trist, si t’ha trucat un familiar o amic, etc.. Això sí, fes-ho de manera creativa: amb un dibuix, amb collage, pintant, retallant, esparracant, doblegant….

 

DES DE LA FINESTRA

Quin dia fa avui? Situa’t davant d’una finestra i observa el cel. Hi ha núvols? Com són? Quina forma tenen? Et recorden alguna cosa? Dibuixa’ls i dóna’ls la forma d’allò que et recorden. Pots fer-ho amb llapis o retoladors… El color del cel: Quins colors hi veiem? Quins tons de blau? O blancs, grisos… Agafem un full i busquem per casa papers dels colors del cel. Poden ser d’una revista, d’una carta, d’un envàs de menjar, un fil de color, un retall de roba, un mitjó vell…. Construïm el nostre cel amb collage.

Què veig? Anem a la cuina i busquem un paper de forn, d’aquells blancs que utilitzem per posar la pizza al forn. Col·loquem el paper davant del vidre i resseguim totes les línies que hi veiem. Un cop tenim el dibuix podem pintar-lo amb la tècnica que més ens agradi: colors de fusta, ceres, retoladors.. No podran ser pintures a l’aigua que aquest paper no l’absorbeix! Si voleu feu la prova!

Quins sons escolto? Ens asseiem a prop d’una finestra, que estiguem ben còmodes. Tanquem els ulls i ens concentrem en els sorolls que sentim. Podem agafar un full i anar-ho dibuixant, amb els ulls tancats també. Podem sentir ocells, les campanes, un cotxe, un gos…. Un cop acabat l’exercici, podem inventar un conte o història amb allò que hem dibuixat.

 

ANEM A CAÇAR OMBRES. Agafa un full de paper i un llapis o retolador. Posa’t a sota un llum  i busca les ombres que fa el teu cos, la teva mà, una planta, una joguina, un peluix… fixa’t bé amb els contorn de cada cosa. Si és pelut tindrà una textura… si és llis, una altra.

 

MODELS. Aprofita quan algú de casa estigui mirant la tele o llegint per dibuixar-lo. Fem apunts de model. Observem bé quina posició té, com té col·locats els braços, les cames, si té el cap inclinat cap a un costat, etc.. Fixa’t també en els espais que es creen entre les parts del cos, per exemple si té el cap recolzat a una mà, com és aquest espai entremig? Fixa’t en els espais que hi ha entre una cama i l’altre, etc.. Pots dibuixar-lo amb llapis o si en tens, amb carbonet. Altres versions d’aquest exercici serena dibuixar sense aixecar el llapis del paper, dibuixar amb la mà que normalment no utilitzes, dibuixar amb els ulls tancats… Pots crear el teu àlbum familiar, posant el nom de la persona, dibuixant el lloc on està… Pots fer vinyetes i crear situacions del dia a dia.

 

L’ARMARI. Aquest és un joc d’observació. Necessites algú que t’ajudi, simplement demana que t’obrin un armari. Observa i memoritza els element que hi ha durant uns minuts. Tanca l’armari i dibuixa tot el que recordis i amb l’ordre que hi ha els objectes. Mentre, el membre de la família canviarà de lloc alguns elements de l’armari o en traurà i/o afegirà alguna altra cosa. Un cop hagis acabat el dibuix, que t’obrin altre cop l’armari. Observa’l durant una estoneta. Tanca’l i dibuixa’l tal com està ara, o dibuixa el que hi ha de nou… Pots fer armaris de la cuina, l’armari de la roba, un prestatge del menjador, etc..

 

UN DICTAT ARTÍSTIC. Agafa un conte, una revista… i demana a algú de casa que et descrigui exactament la imatge que està veient. Mentre que l’explica, tu la vas dibuixant. No miris l’escena que et descriuen fins que no estiguis!

Una nena mostra contenta la seva pintura i les seves mans també pintades

JUGUEM A TOCAR. En una bossa fosca, demana a algú de casa que hi posi diferents objectes petits. El joc consisteix a dibuixar e què hi ha a dins un cop hagis tocat els objectes sense veure’ls.

 

LA PRIMAVERA El dia 20 de març a les 4 hores i 50 minuts arriba la primavera!

Ja que és una estació molt alegre i amb molts colors, us proposem una activitat especial per a aquest dia.

Busca un paper ben gran que tinguis per poder dibuixar-hi. Retalla’l a la mida de la finestra, que ens farà de marc de l’obra.

Busca les pintures que tinguis i pensa en la flor que més t’agrada. Intenta pintar tot el full i utilitzar colors ben vius.

Un cop estigui assecat el nostre dibuix, el pengem a la finestra, que serà l’aparador de la nostra obra. Convida al veí de davant a fer el mateix i així podrem fer un gran museu a les finestres de les cases.

Per fer aquesta activitat pots fer abans uns exercicis previs, provant de dibuixar diverses flors abans d’escollir-ne una, pots mirar si tens alguna flor a casa, o algun llibre, per estudiar bé les seves formes.

Dibuixa sobreposant més d’una flor, per exemple dibuixa una rosa, a sobre un clavell o una tulipa… Agafa un llapis de color i ressegueix algunes línies creant així la forma d’una nova flor. Fes diverses proves.

Si vols continuar imagina’t com és la llavor d’aquesta flor. Com són les fulles? I les arrels?

Inventa’t el nom de la flor. Pots afegir-hi les lletres amb collage, buscant-les en un diari o revista.

Acaba els dibuixos amb la tècnica que més t’agradi.

 

LA NOSTRA BANDEROLA

Busca un retall de roba que tinguis per casa, un drap o llençol vell que puguis pintar. Pensa en una banderola que t’ identifiqui, a tu i a les persones que viuen a casa teva.

Abans però fes uns quants esbossos i segueix aquestes pautes que et poden ajudar :

-Pensa que és el que més t’agrada

-Quins colors agraden als teus familiars?

-Pots pensar un nom familiar o utilitzar el cognom…

-Quin tipus de lletres faries? Potser pots personalitzar-les, posant-hi ulls, o altres elements per fer-los més divertits…

-Pots incloure-hi les mascotes, o la forma que té casa teva, la situació en el mapa on està situada la vivenda…

-Pots sobreposar diferents elements o personatges que convisquin amb tu…

-Pots utilitzar el número de la vivenda, el color del teu edifici com a fons…

-Pots demanar els teus familiars que hi intervinguin…

-Podeu posar tots l’empremta, marcant amb la mà o amb els dits…

Per fer aquesta activitat busca elements que tinguis per casa per pintar, com per exemple: una esponja vella, una bossa de plàstic, uns escuradents, uns bastonets de les orelles, un tovalló de paper, un raspall de dents que sigui per llençar…

Amb tot aquest material pots experimentar i provar textures noves per veure les possibilitats. Abans de fer-ho en la tela fes proves en un paper.

I un cop acabada la banderola, ja la pots lluir en una finestra o balcó!

 

VÍDEO RENTAMANS

Com ja sabeu, aquests dies hem de tenir molta cura i rentar-nos molt sovint les mans.

Per tant podríem fer un video divertit i no gaire llarg d’aquest moment . Demaneu a un familiar que us gravi o que també hi col·labori.

Penseu en una cançó que podeu cantar, busqueu una música, inventeu-vos la lletra, podeu disfressar-vos… en definitiva, deixeu volar la vostra imaginació i passeu-vos ho molt bé!

 

CARES DIVERTIDES

Com et sents, avui? estàs contenta? trista?

Pensem com ens sentim i dibuixem-nos. Podem posar-nos davant del mirall per anar-nos observant.

Provem de fer cares, que ens facin riure, divertides, llengotes, amb la boca oberta, ens posem ulleres, etc…

Podem fer un retrat de família i demanar-los que ens facin una cara.

També podem fer-ho amb fotografia i, si tenim impressora, imprimir les imatges i poder-les manipular, guixant a sobre amb colors, resseguint o destacant una part de la cara, afegint algun altre element que ens faci riure, pintant…

Si tens un veí que el puguis veure des de la finestra podeu fer-vos l’un a l’altre, i així compartiu una bona estona!

Pots mostrar el teu treball enganxant-lo a la finestra!

 

Elisenda Soler, Ester Polo, Maria Montserrat, Alícia Casadesús

Professores de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló

https://eapt.cat/

eap@ajtorello.cat

https://www.facebook.com/escoladartsplastiquesdetorello

https://www.instagram.com/escartto/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s