REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

PEDALA QUE PEDALARÀS AMB BICI AMB NENS I NENES

TEXT: TXEMA CARREIRA

foto: Gisela Felipe

Us parlem de com viure la bici amb els nens, com apropar-los a les dues rodes i com «perdre el respecte» al fet que formi part del nostre dia a dia.

D’entrada recomanem fer de la bici un joc, no forçar els infants i introduir la bici de manera lúdica. De la mateixa manera que si hi anem els adults sols, per ciutat és adequat calcular la ruta amb temps, sortir sense presses per resoldre possibles imprevistos que us pugueu trobar en el camí i anar tranquils i gaudint. No cal saltar-se els semàfors. Arribareu igual… Està comprovat!

 

EMBARÀS I BICICLETA
Durant l’embaràs es pot seguir pedalant si la mare s’hi sent còmoda. En alguns embarassos es recomana no utilitzar la bicicleta durant els tres primers mesos per prevenir
possibles sotragades, però generalment no hi ha cap problema. El nen està protegit dins la bossa i una mare activa i feliç el fa sentir-se feliç a ell també. Una bona idea pot ser abaixar el seient per tocar ràpidament de peus a terra i sentir-se més estable.
Un cop nascut, portar el bebè amb la motxilla a la bicicleta no és una bona idea. Hi ha els remolcs d’una o dues places, que són senzills d’enganxar i lleugers d’arrossegar, tot i que ocupen molt espai. Els nens hi poden  anar des dels sis o set mesos.

 

 

LA CADIRETA
Un dels primers dilemes que se’ns planteja és escollir la cadireta on portarem el nostre fill a partir del moment que s’hi assegui amb desimboltura (més o menys un any). Cal tenir en compte l’estructura de la nostra bicicleta ja que pot ser que l’espai del quadre no sigui prou gran per sostenirtots els suports .
És recomanable adaptar la bici a la nostra estructura de cos i no adaptar el cos a l’estructura de la bici. Podem abaixar lleugerament el seient de la nostra bici per sentirnos més segurs, ja que portem un pes extra al darrere o al davant, i modificar la posició del manillar o la potència per tal que ens permeti adoptar una postura còmoda amb l’esquena relaxada. Si teniu dubtes de com fer-ho, en una botiga especialitzada us poden ajudar a modificar l’estructura de la bicicleta per tal que us sigui còmoda i s’adapti a l’ús que en fareu. És sorprenent com es pot variar una bicicleta tocant els cargols adequats.

Com escollir cadireta?
Hi ha dos tipus diferents de cadiretes:
Al davant
Es recomana des de més o menys els 9 mesos d’edat fins als 15 kg de pes (aprox. 4 anys). El límit d’aquesta cadireta també ve donat per la mida
de les extremitats de l’infant, ja que a mesura que creixi tindrà menys espai de moviment per a les cames.

Silla Portabebés GMG YEPP Mini Front

cadireta davantera YEPP

Al darrere
En bicicletes petites recomanem la cadireta que va al portaequipatges, per tal de situar l’infant tan enrere de la bicicleta com sigui possible i que
tingui espai per moure’s. Si la situem darrera podem afegir-hi accessoris, com ara llums i adhesius reflectants per ser més visibles quan circulem.

Silla Trasera Portabebés GMG Yepp SeatPost

cadireta Yepp

 

 

LA PRIMERA BICI
Cal escollir la bici adequada per a cada edat. És important que el nen s’hi senti còmode, mai forçat. És preferible decantar-nos per una mida petita per tal
que en gaudeixi sense inseguretat.
· L’infant, assegut al seient de la seva bici, ha de poder posar el peu pla a terra. L’alçada del seient es pot anar apujant molt a poc a poc, a mesura que agafi seguretat, per garantir la implicació de tots els músculs en el pedaleig.
· Instal·larem el timbre a la banda de la mà contrària de la que fa servir per escriure per tal que quan el faci anar no perdi el control de la bici.
· És preferible comprar una bici de qualitat, pensant a revendre-la quan es quedi petita (com si fos un lloguer de bicicleta), que optar per una opció més econòmica, amb frens de plàstic i molt justeta de funcionament, que es pot fer malbé fàcilment i que acabi sent una bicicleta més incòmoda.
· A l’hora d’escollir bicicleta cal pensar que és possible que en algunes ocasions sigui l’adult qui hagi d’arrossegar-la, de manera que recomanem adquirir una bicicleta lleugera.
Una manera fàcil de transportar-la és aquesta: agafarla pel manillar aixecant la roda del davant i arrossegarla amb la roda de darrere recolzada al terra, com si fos un carret. També podeu portar una corda petita lligada al centre del manillar per anar estirant-la quan el nen estigui cansat.

Foto: Gisela Felipe

Seguretat
És indispensable que l’infant porti casc. El podem introduir de manera divertida, que n’esculli el color i la forma perquè sigui una joguina seva. Si nosaltres
ens en posem també (cosa que recomanem ferventment) també els ajudarà a voler dur-ne. Les corretges i els estreps no són una presó sinó una mesura de seguretat. Els ajustarem de manera que quedin folgats.

 

 

MANTENIMENT DE LA BICI
Recordeu que convé inflar les rodes de les bicis cada dues setmanes. Així proporcionareu més durabilitat de les cobertes, que s’esquerdaran menys. També cal saber que sense la pressió correcta costa més avançar i hi ha més risc de punxada, ja que es poden adherir a les rodes vidres i materials diversos que hi hagi per terra. Inflarem les rodes més o menys a 4’5 de pressió. Es pot anar ajustant segons el pes que portem o l’ús que en fem.
La cadena i els pinyons han d’estar nets (sense pols) i lubricats. En podem treure la pols amb un raspall de dents vell i sabó, i esbandir amb aigua sense pressió. Posem-hi lubricant sense excedir-nos. En tocar la cadena els dits han de quedar tacats però no llefiscosos.

Foto: Jordi Sunyer

 

 

Coses que cal tenir en compte
· Quan portem l’infant a la cadireta ens ajudarà pedalar amb marxes àgils.
· Cal recordar inflar les rodes cada dues setmanes, i lubricar la cadena i els pinyons sense excedir-se.
· L’infant, mentre nosaltres fem exercici, està estàtic. Hem de valorar el fred i el sol per tal de protegir-lo adequadament.
· La cadireta no és un lloc perquè s’hi adormi, ja que el cos queda en una posició forçada i qualsevol sotrac o caiguda podrien ser perillosos.

Fem-ho divertit
Us proposem aquestes idees de trucs i jocs per fer de l’experiència d’anar en bici un moment ben
agradable.
· Enganxar un molinet de vent al manillar o una petita banderola al seient del conductor perquè faci voltes mentre avancem.
· Enganxar ninos i timbres a prop de l’infant perquè s’entretingui en els trajectes llargs.
· Col·locar una brida al quadre amb la forquilla tocant els radis de la roda de la bici del nostre fill perquè faci soroll quan avanci.
· Situar la bosseta de les eines a sota del seient i deixar que la descobreixi al seu ritme.

Foto: Jordi Sunyer

foto del perfil de Txema CarreiraTXEMA CARREIRA és un apassionat de les bicis. Mecànic i soci de probike.com, entén que les dues rodes ens donen
llibertat, i ens retornen una estoneta a la infantesa cada dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Juny 2017 by .
%d bloggers like this: