REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Una reforma horària per als canvis en l’estructura familiar

Per Fabian Mohedano

Foto: Irene Gelabert

La reforma horària ens podria aportar un nou model de relació en el context familiar, especialment si tenim en compte que el temps hauria de passar a ser, per a les noves generacions, un recurs prioritari i valuós

iren

L’estructura familiar tal com la coneixien els nostres avis i pares està patint un canvi profund, que té moltes implicacions. El concepte de família té, en l’actualitat, múltiples matisos i punts de vista diferents. En les últimes dècades el canvi s’està fent cada cop més palès, en bona part per l’acceleració que experimenta el món.

Del model antic basat en el matrimoni, gairebé obligat, com a principal i únic patró de les relacions en el marc familiar, es passa a un esquema en el qual les persones tendeixen a escollir el nucli familiar des de la llibertat i la seducció, aportant un component de dinamisme abans inèdit. Actualment aquests nuclis familiars tenen una durada limitada i presenten un canvi al llarg del cicle vital.

La nova posició de les dones, amb nivells més alts d’independència econòmica, comporta també més autonomia emocional, de manera que augmenta la seva llibertat per descartar una relació si no aporta satisfacció suficient. La família passa a ser per elecció, i no tant per obligació. Per tant, l’exigència per part de les persones involucrades en la relació de parella augmenta, tant en l’àmbit afectiu com en l’econòmic i també en l’organització de la vida en comú –i també en l’organització del temps, és clar.

Els nous usos del temps en família també s’entenen de manera diferent, doncs. Cada cop més són fruit d’un procés de negociació en el qual s’arriba a un consens sobre com distribuir i compartir el temps d’atenció, de lleure, etc. Podríem dir que la família i la xarxa de protecció i suport que s’hi construeix és com una mena de banc del temps. Hi ha un intercanvi de temps entre els membres de la família.

El component individual juga un paper fonamental en aquesta nova concepció del temps en família: els interessos i els desitjos personals agafen força pes en les relacions i, de fet, esdevenen un indicador d’èxit del projecte familiar a llarg termini.

Aquest factor es posa especialment de manifest quan s’han d’assumir responsabilitats de cura, ja sigui amb infants o gent gran. Un punt crític es dóna quan la parella decideix tenir un fill; és en aquest moment en el qual les dues parts porten, d’una manera més o menys explícita, processos de negociació per compatibilitzar els interessos personals i familiars, tenint en compte la necessitat de cercar espais i moments de trobada comuns.

I no diguem quan la parella decideix posar fi a la relació sentimental. Llavors és quan emergeixen estereotips com és el que associa la mare a la cura. Calen models de custòdia compartida, que permetin que tant el pare com la mare convisquin amb el fill per igual. Tenir contacte amb un fill no és el mateix que gaudir amb ell el temps de vida quotidiana. Força a passar temps amb els infants.

En aquest marc, el que diem és que la Reforma Horària ens podria aportar un model de relació nou en el context familiar, especialment si tenim en compte que el temps hauria de passar a ser, per a les noves generacions, un recurs prioritari i valuós i que caldria consensuar-lo entre les diferents parts implicades dins de la família, però també més enllà.

Image result for fabian mohedanoFabian Mohedano és pare i treballòleg.

És impulsor de la Iniciativa per la reforma horària (http://www.reformahoraria.cat/) i president del Consell assessor per a la reforma horària (CARH).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 3 Novembre 2016 by and tagged , , , , .
%d bloggers like this: