REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

LA NOVA CROADA DELS INFANTS

per Miquel Àngel Alabart

Sembla que el fenomen es va produir durant les dues guerres mundials: estols d’infants de totes les edats, orfes o extraviats, agrupats per sobreviure i sense la companyia de cap adult, recorrien Europa a mercè de la seva sort. Bertolt Brecht ho va plasmar en un tristíssim conte titulat La croada dels nens, del qual vam reproduir un fragment bellament il·lustrat per Carme Solé Vendrell en el número 39 (provinent del llibre magnla croada dels nens-bertolt brecht-9788461475872íficament editat per l’editorial Magenta Universal). El títol, però, feia referència a una altra croada: l’exèrcit de nens reclutats a l’Edat Mitjana per anar a combatre a les croades contra els musulmans. Tot i l’enorme diferència entre els fets, en tots dos casos la realitat de fons era la mateixa: grups de nens i nenes víctimes massives de les guerres i la insolidaritat dels adults, que no respectava els seus drets.
He recordat aquesta imatge quan he vist l’horrorosa notícia que 10.000 infants refugiats podrien haver desaparegut en mans de màfies a Europa. Sortir del foc per caure a les brases. Avui en dia, al segle XXI. Un destí terrible. I davant d’aquesta situació dramàtica, només conseqüència de la insensibilitat dels estats europeus ja no tan sols amb les famílies refugiades sinó amb la mateixa guerra, encara m’he posat a recordar una altra croada dels nens, potser menys dramàtica però fruit de la mateixa insensibilitat. La dels milers de nens i nenes que són apartats cada dia de les aules, a les quals haurien d’assistir i omplir-les de diversitat i de la seva riquesa –que hauria de ser mirada i escoltada–, i que en són apartats per raó de la seva capacitat intel·lectual. I també la d’altres nens i nenes que sí que hi assisteixen, però que algunes persones voldrien que no hi fossin. Què justifica aquesta voluntat d’exclusió?

Segurament només la por. I la ignorància –una ignorància de vegades amb títols de doctorat. Fa uns anys vaig llegir un informe on s’explicava que la inclusió de persones immigrades, per exemple, no només és beneficiosa per a elles. Sobretot ho és per a les autòctones. I efectes similars té la inclusió de persones amb diverses capacitats: tothom en surt beneficiat. Tot això és possible si es fa formació al professorat en mètodes avançats i inclusius, i es canalitzen bé els recursos existents. Però a Catalunya, els últims anys, el nombre d’infants amb necessitats especials escolaritzats en escoles ordinàries ha disminuït en picat, paral·lelament a la minva dels recursos dedicats. Ara que el Departament d’Ensenyament torna a reglamentar sobre l’escola inclusiva, continuarem tancant els ulls a aquest apartheid?
L’Europa que volem només pot ser digna si fem que sigui un lloc on pagui la pena que els nostres fills i filles hi visquin. Potser ens cal una nova croada: aquest cop la dels pares i mares, en defensa de l’acollida i la inclusió. Pels fills de tots i totes.

Editorial de Revista  VIURE EN FAMÍLIA número 62. Març i Abril 2016.

 

elefantes 2

il·lustració: Glòria Vives Xiol

 

Anuncis

One comment on “LA NOVA CROADA DELS INFANTS

  1. gemma
    6 Mai 2016

    Preciosa la il·lustració de la Gloria. I una reflexió molt profunda, el text.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 4 Mai 2016 by .
%d bloggers like this: