REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

EL JOC LLIURE, FONT DE VIDA

aigua

TEXT: MARTA GRAUGÉS
FOTOS: GIRA-SOL, DAVID ENCINAS, CARLOS FRIAS

On trobem el joc autèntic? El joc és una eina vital per als infants, els permet conèixer-se, provar, trobar, experimentar, créixer, anar coneixent el món que els envolta.

Som a l’estiu i de les fonts raja aigua abundant, neta i clara. L’aigua serveix per viure, per beure, per regar els camps, fer créixer les flors… és vital per a les nostres vides. Aquest any les pluges ens han acompanyat. Sóc de Ripoll, em moc per la muntanya i allà hi trobo fonts on l’aigua raja amb abundància. A vegades em trobo amb fonts on hi ha un cartell que diu: “aigua sense garantia sanitària”.

Una cosa semblant passa amb els jocs dels nens. On trobem el joc autèntic? El joc és una eina vital per als infants, els permet conèixer-se, provar, trobar, experimentar, créixer, anar coneixent el món que els envolta. Actualment estem posant obstacles al joc lliure dels infants: poc temps per perdre, hi ha objectes que estan prohibits, no són homologats, els parcs estan tancats amb el terra que ja no és de terra, no s’hi poden fer boles de fang. En algunes cases el joc ja no hi té cabuda. Sovint, les presses i les pantalles fan que els nens s’oblidin del joc lliure, bloquejant-los els sentits… Fa molts anys que investigo sobre el joc dels infants.

He observat que quan els donem un espai net, amb objectes de la natura (o a la natura), propostes variades (sensorials, motrius, manuals, artístiques), els acompanyem amb adults sense expectatives i els donem temps, aquell joc oblidat torna a brollar de dins dels cossos, com per art de màgia: el nen torna a sorprendre’s i el joc es va desplegant. I, mentrestant, les fonts ragen. Us parlaré una mica de la meva experiència a Gira-sol (espai de joc on els nens poden jugar tot l’any) i d’uns quants materials amb els quals els infants juguen, ja sigui dins l’espai o fora, a la natura.

JUGAR AMB SORRA
A Gira-sol tenim un espai amb sorra tot l’any. M’ho va aconsellar la meva professora Ute Strub, que té 80 anys i porta tota una vida dedicada al joc. A l’espai de joc m’acompanya en David, que ve de la platja cada dia i porta la sorra més fina. La colem perquè així, neta i fina, és com més els agrada als nens.

La sorra és un material de la natura. En podem tenir molta quantitat i podem comptar cada gra. Tant a l’aire lliure com a l’interior, la sorra és un element molt apreciat pels nens. Quin plaer veure jugar els nens amb la sorra, veure com l’agafen, com se la passen d’una mà a l’altra, com omplen els bols, com esperen el raig, com traspassen sorra d’una conca gran a dues de petites, com fan el cafè per als pares, paren la taula i la comparteixen, escombren el terra… Hi ha alguns aspectes dels quals cal prendre nota: sovint veiem que els nens omplen de sorra els atuells fins dalt de tot, fins que la sorra vessa. L’Ute diu «Si els nens no tenen la possibilitat d’experimentar l’abundància, tampoc no podran ser generosos en el futur».

ELS NENS FAN UN CAFÈ
El fet de veure els adults i poder reproduir el que fan ajuda els nens a entendre el món que els envolta. Quan fan cafè amb la sorra veuen que baixa alguna cosa i omple la tassa, no juguen amb l’aire. De sorra n’hi ha per a tots i tots tenen la mateixa joguina, la sorra, i la mateixa eina, les mans i objectes que veuen a casa seva. He observat pares que van a la platja amb els seus fills, sense joguines, només els nens.I de vegades porten una pala i una galleda. La sorra i l’aigua els donen mil i una possibilitats: fan camins, castells, gelats, boles, forats, s’hi posen a dins, es cobreixen de sorra… Tot el que els ve de gust. La imaginació no té límits, cal deixar-la sortir. Ells necessiten tocar, remenar, experimentar… Tenen els sentits desperts, molt desperts, deixem que els utilitzin. Com a pares i professionals, habitants del planeta, podem gaudir d’aquest regal que dóna la natura i no té preu. Donem-los natura, pau, dins i fora i joc vivencial!

8-moltsembuts

L’AIGUA
L’aigua ens l’ofereix la natura. L’aigua és un element que captiva els nens. Els nens la busquen: quan plou, quan s’obre una aixeta, quan troben un bassal, un cossi d’aigua, el riu, el mar… Els més petits arriben a posar la mà dins del vàter per tocar l’aigua. Quan són a la platja, entrant i sortint de l’aigua, mirant com l’aigua se’n va i torna, com fa camins a la sorra, buscant reptes amb les onades, noves sensacions quan aprenen a surar… A Gira-sol l’espai d’aigua és molt concorregut. Tenim una taula amb palanganes plenes d’aigua i un espai a terra amb una banyera i altres estris. Hem vist: canviar l’aigua d’un cossi a un altre, omplir ampolles, fer passar l’aigua per un tub o un embut, provar com suren els objectes… i molt més, tot fet amb molta precisió.

Hi ha infants que es poden passar tot el dia, o més d’un, per aconseguir els seus projectes: que els embuts s’aguantin, que passi l’aigua per un tub i arribi a omplir la garrafa, fan transvasaments durant estona, proven d’omplir la galleda o el vas fins que l’aigua vessa….Són petits investigadors. L’aigua de les fonts, del mar, de l’aixeta, del cossi, de la banyera, de l’ampolla… aporta joc, riquesa, tranquil·litat i vida als infants. Permetem que l’experimentin.

EL MOVIMENT
Al bosc veig els nens contents, corrent entre els matolls, amagant-se darrere els arbres, agafant troncs, posant pedres en cercle, les pinyes al mig… Els nens respiren llibertat. Al bosc troben arbres, però he vist pocs nens que intentin pujar-hi. Els veuen massa alts. Quan anem al parc amb els nens de Gira-sol, troben arbres més a la seva mida. Els arbres del parc s’omplen d’habitants. Els encanta pujar-hi i anar de branca en branca, tot xerrant amb els seus amics. Se senten lliures, forts, feliços. Per a ells enfilar-se és un repte. Que diferent veure els altres i el paisatge des de dalt! Proveu-ho!

A la sala, a Gira-sol, hi ha elements per enfilar-s’hi: des dels caixons petits de 10 cm, amb les seves rampes, fins a escales petites i més grans, cordes, espatlleres, cabasses, trapezis per gronxar-se, girar i girar.Els nens necessiten moviment, és una necessitat vital. Necessiten moure’s, enfilar-se, encara que sigui a la cadira. El moviment els proporciona sensacions agradables, i a vegades una descàrrega d’energia. Després de moure’s hem comprovat que poden tornar a fer una tasca de precisió concentrats. És important donar espai als nens per moure’s, enfilar-se a casa, a l’escola. Tenir un lloc on poder enfilar-se, sigui una taula, un caixó, una escala… Perquè els nens que ho necessiten ho puguin fer i no els haguem de renyar perquè s’enfilen a…

EL COS
El que mai no hem d’oblidar és el cos, el tenim sempre amb nosaltres. El cos és la joguina que no es compra, no es busca, es té. De ben petit, el nen contempla les seves mans, comença a girar, es posa els dits a la boca, rastreja, gateja, fa tombarelles, fa la roda, canta, balla, imita…El cos li permet aixecar-se, estirar-se, tombar-se, caminar, córrer, descansar, fer de tortuga o d’elefant… Pot trobar-hi mil i una postures, infinits moviments. Emmi Pikler, en el llibre Moure’s en llibertat, ens mostra la quantitat de moviments que pot fer el nadó fins que es posa dret. Tots tenim cos. Ens atrevim a gaudir-ne durant tota la vida, a desplegar-lo i deixar que els infants en gaudeixin? Permetem cossos desperts interessats per aprendre, descobrir en el terreny psicomotor, afectiu, cognitiu. Permetem nens vius.
He parlat de nens jugant amb el seu cos o amb materials de la natura: aigua, pedres, sorra, arbres… Els nens són feliços amb aquestes coses. Els cal ben poc: temps i adults que els ho permetin. He sentit massa vegades: «nen, no t’enfilis», «nen, no t’embrutis», «no et mullis», «no en posis més». He vist massa vegades que els engeguem la tele perquè així s’estan quiets o els deixem el mòbil o la tauleta per entretenir-se, en lloc de tenir-hi una conversa. Deixem que els nens siguin nens, que remenin, que s’embrutin, que posin les mans a l’aigua, que coneguin el món a poc a poc, amb adults al costat. Evitem donar-los massa informació que no poden pair, un món ple d’imatges virtuals que no poden assimilar, procurem no crear dependència de les pantalles!

Tornem els nens a la terra, que remenin la terra, l’aigua, les eines… Necessitem nens curiosos, vius, no petits adults. Deixem que el joc lliure estigui viu: que agafin la sorra i vegin com cau, com una pedra s’aguanta sobre l’altra, com la galleda s’omple d’aigua i va vessant, que facin boles de fang, boles de paper… Gaudim de les fonts que ens donen aigua fresca, neta i clara i gaudim dels nostres fills amb aquesta presència plena que tenen quan juguen.

Charlotte Selver, una professora de consciència sensorial que va morir amb 102 anys, anomenava «presència plena» l’actitud que tenen els nens quan juguen: estan entregats completament al que estan fent, cap no té problemes per estar assegut, cap no necessita massatge a les espatlles. Simplement són allà, jugant lliurement i tot el que succeeix els fa un massatge intern i els renova. Funcionen plenament.
també podem provar-ho.

MARTA GRAUGÉS ROVIRA és mare i mestra especialitzada en els treballs de consciència d’Elsa Gindler i de joc d’Emmi

Pikler. http://www.gira-sol.cat

Anuncis

2 comments on “EL JOC LLIURE, FONT DE VIDA

  1. Anna
    23 Mai 2015

    Reblogged this on and commented:
    Gràcies Marta! Cada vegada tenim els ulls més oberts i gent com tú ens ajudeu molt 😀

    “Actualment estem posant obstacles al joc lliure dels infants: poc temps per perdre, hi ha objectes que estan prohibits, no són homologats, els parcs estan tancats amb el terra que ja no és de terra, no s’hi poden fer boles de fang. En algunes cases el joc ja no hi té cabuda. Sovint, les presses i les pantalles fan que els nens s’oblidin del joc lliure, bloquejant-los els sentits… “

  2. Retroenllaç: El Blog Hablamos del juego simbólico - Reflexiones más que lúdicasReflexiones más que lúdicas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 19 Mai 2015 by and tagged , , , .
%d bloggers like this: