REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Acompanyar el dibuix dels infants

IMG_20141204_231439
Tant la formació, alguns autors com Arnold Stern i Betty Edwards, l’observació a les classes de dibuix (a gent de moltes mides), i l’experiència com a mare i professional, em porta a algunes conclusions sobre com hem de situar-nos per fer l’acompanyament en l’experiència del dibuix i la pintura:
Intervenir molt poc en els seus dibuixos (només quan ens hi conviden) i mai amb dibuixos que aportin una càrrega simbòlica (si dibuixem, fem ratlles, rodones, punts i mai ocells, cases, cors, flors…).Ho fem per diverses raons:
1. Perquè la càrrega de significat del dibuix d’un adult pren tot el protagonisme i anul·la totes les experiències que l’infant ha dut a terme en el mateix paper.
2. Perquè aprenen a copiar els nostres símbols i van perdent l’instint de dibuixar les coses tal com les veuen.
Per exemple, gairebé tots els nenes dibuixen cases de doble teulada on no hi han viscut mai, ocells com si fossin un signe de “vist” que no tenen cap sentit perquè no entenen què son (si no té ni bec , ni ulls, ni potes!) i arbres de cotó que no tenen fulles, ni branques , ni arrels… Són símbols que han après dels pares o educadors i que els estalvia rebuscar en com és l’objecte realment. I com que els pares els entenem, ja ens està bé (aquestes formes són més semblants a l’escriptura que al dibuix i com més tard entrin en el seu imaginari, millor).
3. Si el pare no entra en la proposta del nen amb el seu dibuix ben fet, el nen no compara ni jutja si el seu dibuix està ben o mal fet…

-Procurem no preguntar mai què és.
Perquè de vegades no és res, de vegades no és i ja serà i ja ens ho explicarà i a vegades només volia provar el “retu” nou…
No esperem que tots els seus dibuixos “siguin”.

-No els guardem, ni els pengem si no ens ho demanen per a treure la càrrega de dibuix definitiu a un exercici o a un joc (tot i que si m’enamoro els rescato i els guardo d’estranquis…).

-Intentem evitar jutjar ni positivament ni negativament, i que visquin el dibuix com una experiència (tot i que cal reconèixer que el sovint se’m escapa un: “que bonic!”…).
Treballem damunt de suports variats que ens trobem. Procurem fugir del DIN A4 blanc ordinari. Dibuixem en sobres de factures, en caixes de galetes obertes, en sobres de les bossetes de te (i vivim l’experiència del minidibuix…)

i posem a l’abast material amb el qual puguin ser autònoms (que es destapin fàcilment i que no s’emboliquin gaire). Sempre el tenen a l’abast i no ens necessiten per posar-s’hi. Això no treu, és clar, que un dia ens hi posem amb les pintures i fem un “quadre per penjar”…

Glòria Vives Xiol

 

Glòria Vives
Professora de pintura creativa, il·lustradora i autora dels llibres Mamà i 40Semanas.

 

Anuncis

4 comments on “Acompanyar el dibuix dels infants

 1. brbr
  12 Mai 2015

  Molt bona explicació! gràcies

 2. Retroenllaç: Acompanyar el dibuix dels infants | ampa les codinetes

 3. legustasaunachica
  16 Mai 2015

  aixo serveix per totes les artistes de totes les edats!!! molt b!

 4. jordi
  26 Mai 2015

  ostres, molt interessant! ho intentaré…però és difícil.

  sobre els dibuixos de cases i arbres i demés, hi ha un punt important que són els propis contes que miren els nens, on hi ha una clara similitud en com es dibuixen els diferents objectes, suposo que això també té un efecte en com dibuixaran després ells.

  Si et puc demanar un consell! a mi m’agrada explicar-li contes dibuixats a la meva filla. Començo i dibuixo una nena i després vaig construint una historia dibuixant diferents objectes. A ella li agrada molt, però no se si la puc cohibir i/o desmotivar en el seu dibuix, ja que ella no pot dibuixar al meu nivell. tu què en penses?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12 Mai 2015 by .
%d bloggers like this: