REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

ANIMALARI

Per SILVIA BOSCH
Fotos: XOSE PÉREZ I MARIONA BARRERA

animalari indispensable
Marieta vola, vola…
Escarbat bum-bum…
Una mosca volava per la llum…

Els insectes són els animals que més aviat desperten fascinació en les criatures. A partir del moment en què adquireixen prou autonomia per desplaçar-se i explorar l’entorn proper per si mateixes, perseguir una formiga o un peixet de plata esdevé, sens dubte, tota una aventura. Segurament, mesos abans, els nadons ja s’havien sentit atrets pel vol d’una mosca o l’encís de les ales d’una papallona.

Tampoc  ens podem perdre la cara de fascinació de l’infant que contempla sorprès i meravellat com la marieta, després de pujar xino-xano pel dit, ens descobreix que sota la camisola de puntets hi té ales. Abans de poder articular un exclam de sorpresa, la marieta ja ha marxat volant.

portadeta

Les cançons infantils acompanyen sovint aquesta descoberta i motiven l’afecte dels més menuts per aquestes fascinants criatures de colors brillants i metàl·lics. Deu ser una qüestió d’escala. De nou, els adults propers som convidats a ajupir-nos. Posar-nos al seu nivell i deixar-nos seduir per la passió que la descoberta de la natura suscita en les criatures.

En aquesta ocasió, us convidem a FER UN ANIMALARI.

Necessitareu:
Restes d’invertebrats artròpodes: escarbats, xinxes, escorpins, papallones, libèl·lules, aranyes, mantis, vespes, mosquits… Per garantir-ne la conservació comproveu que l’exoesquelet roman dur i rígid.

Pots de vidre o plàstic transparent per emmagatzemar-los. D’aquesta manera evitareu que entrin la pols i la humitat, i al mateix temps podreu contemplar-los. No oblideu fer-hi constar el lloc i la data de recol·lecció i el nom científic (en llatí i cursiva).

-Una lupa us permetrà descobrir les cel·les de les ales de les libèl·lules, l’espiritrompa de les papallones o els quelícers d’aranyes i escorpins.

-Restes d’ossos: tant de vertebrats trobats en estat natural com dels pollastres, conills i gallines comprats al mercat. En qualsevol dels dos casos, pot ser convenient submergir-los en aigua amb un bon raig de llegiu per tal d’eliminar les restes de teixits tous, desinfectar-los i blanquejar-los.

animalari3

Sin título-1SÍLVIA BOSCH és biòloga i psicòloga, treballa amb adolescents en el context educatiu i en projectes de divulgació sobre natura, neuroeducació i aprenentatge. Està immersa en el projecte familiar Sin piedras en los bolsillos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 28 Abril 2015 by .
%d bloggers like this: