REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Que la pluja no aturi el joc!!

Sin título-1 copia

El mal temps no és inconvenient per a l’activitat a l’aire lliure. En realitat, pot ser el contrari: un estímul poderós per emprendre aventures i viure experiències reals de contacte amb la natura, amb la seva riquesa d’elements.
Abriguem-nos i calcem-nos bé, i sortim a viure!

Imagina que saltes al bassal més gran que puguis trobar,o que jugues descalç i sents com el fang s’escola entre els dits dels teus peus. I si deixes que el vent et porti? (…) No t’has de quedar a casa quan plou, fa vent o fred. El mal temps és una oportunitat fantàstica per abrigar-te, posar-te un impermeable i sortir a divertir-te.

Anar d’aventura amb les teves joguines de la banyera; fer serpentines i ballar amb el vent; (…) 0 crear un castell lluent de gel són només
algunes de les possibles aventures divertides i creatives en la natura els dies de mal temps. Així que, no esperis que surti el sol!

Casa nostra és l’exterior.
Les autores d’El libro del mal tiempo i del Libro de los palos, la psicòloga Jo Schofield i l’educadora ambiental Fiona Danks, investiguen, juntament amb d’altres professionals,la influència i les conseqüències del contacte amb la natura (o del seu dèficit) en els infants. Diuen:
«Avui, massa nens i nenes passen massa temps a l’interior, absorts en els seus mons bidimensionals. No tenen prou accés a jugar a l’aire lliure, entre d’altres motius per la por dels pares al trànsit i als estranys; per la falta de temps lliure i la pèrdua d’espais verds; perquè la família no considera aquesta activitat en la seva llista de prioritats;

perquè no es dóna prou valor al joc i a l’aprenentatge a l’aire lliure en les escoles;

perquè posem massa èmfasi en què es mantinguin nets i polits;

perquè hi ha massa por envers els perills de l’aire lliure,

mentre que els nens i nenes necessiten la llibertat de jugar i d’explorar. Nosaltres creiem que experiències reals en el món natural són fonamentals.
Quina esperança hi pot haver per al nostre meravellós medi ambient, inspirador i emocionant, si la gent no l’estima, el respecta i en té cura, i no vol protegir-lo per a futures generacions? Sense records feliços d’haver jugar a l’aire lliure durant la infantesa, els nens creixeran veient el món natural com una cosa irrellevant per a ells. No entendrancom el seu comportament afecta el medi ambient i tampoccom el medi ambient pot afectar les seves vides. Però animant els infants a passar temps a l’aire lliure des de ben petits, el món natural els resultarà un entorn familiar on se sentiran confiats per jugar. Hem de donar-los la llibertatd’explorar, de descobrir i de divertir-se. Tant o més quedavant d’una pantalla!»*

 

 

 

Sin título-1

Després de la pluja canalitzar l’aigua.
Aquest repte divertit és una mica com construir un circuit de bales. Pots fer que l’aigua flueixi al llarg d’una carrera d’obstacles sense perdre res pel camí?
Has de recollir ampolles de plàstic buides i envasos, embuts, gots, llaunes (compte amb les arestes que tallen)
i fins i tot una canonada de plàstic vella. Qualsevol cosa que pugui canalitzar l’aigua.

Busca uns bassals enfangats i fica-hi uns pals en forma de forca al fang. Talla unes ampolles al llarg per canalitzar l’aigua i subjecta-les dins d’unes llaunes. Pots fer canalitzacions de grandàries diferents, però has d’assegurarte que l’aigua pugui fluir entre un envàs i un altre.

Aboca aigua del bassal en la teva canalització per veure si funciona. Si plou amb força, comprova si l’aigua de pluja hi flueix.

Fins on pots canalitzar l’aigua? On pots canalitzar l’aigua? Pots fer carreres amb palets o altres materials naturals?

Organitza un concurs. Cada equip ha de construir la seva canalització i col·locar un envàs gran al final per recollir l’aigua. L’equip que reculli més aigua en el temps més curt, guanya.

(…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extret de El libro del mal tiempo. Un montón de cosas que hacer al aire libre con lluvia, viento y nieve. Jo Schofield
y Fiona Danks. Rodeno, 2013. Publicat per gentilesa del’editorial. http://www.edicionesrodeno.com
*De l’entrevista de Julie Pell BA (Hons) (Montessori). Més informació sobre la seva tasca: http://www.goingwild.net

Fotos: Ima Garmendia i Philip Bruchner

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26 Mai 2014 by .
%d bloggers like this: