La nova roda dels aliments

nova roda  dels aliments capes

La nova “roda dels aliments” limita la proteïna animal i valora els cereals integrals
La indústria làctica del món sencer ha tremolat en veure que, per primer cop, la prestigiosa institució que periòdicament ha ofert en forma de roda o de piràmide les proporcions d’aliments ideals per a la salut, limita molt els seus productes.

En efecte, la nova “roda” dedica la meitat de la seva superfície a les verdures i a les fruites (més a les primeres que a les segones), de les quals suggereix menjar-ne amb la màxima diversitat. Els dos quarts restants es reparteixen en “cereals integrals” en forma de pa i pasta integrals i arròs moreno (amb una indicació específica d’evitar els refinats “com l’arròs blanc o el pa blanc”) i les “proteïnes saludables”, entre les que inclou el peix, la carn d’au, els llegums i els fruits secs. En canvi, limita la ingesta de carn vermella i de formatge.

Quant a begudes, es proposa l’aigua, el o, sorprenentment, el cafè (tot i que amb poc o gens de sucre), i es limita la llet i els lactis a una o com a molt dues racions al dia, així com els sucs, dels quals es proposa un got petit de naturals.

La nova roda inclou l’ús d’olis saludables com el d’oliva o el de “canola” – un tipus de colza usat sovint a alguns indrets de Nordamèrica – tant per amanir com per cuinar, i recomana limitar la mantega.

Prohibits
Entre els aliments expressament a evitar s’assenyala el bacó, embotits i altres carns processades, les begudes amb sucre i els greixos trans (tant presents a les galetes empaquetades i altra pastisseria industrial i a les patates fregides). I entre les grans absències, la patata, de la qual s’indica que no és una verdura i que, en l’explicació de la web de la institució, s’equipara als cereals refinats i el sucre. Els ous tampoc no surten a la roda, tot i que en l’explicació es diu que se’n pot menjar un al dia com a màxim.

La “roda dels aliments” de Harvard està realitzada per màxims experts a partir de les últimes investigacions, i segons la institució, “arregla” alguns defectes en la roda que difon el Dep. d’Agricultura dels EEUU.

Podeu consultar la informació a:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s