REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Pistes per a Reis Mags

per Esther Hierro

1 copia

En l’actualitat, estem vivint grans canvis en el rol dels infants dintre de la família i ja fa uns quants anys que són considerats un “mercat interessant”. Oferim algunes pistes per ajudar les famílies a afrontar el Nadal i els Reis Mags, a decidir.

La bona notícia és que som conscients del fenomen consumista i, en aquest context i amb la proximitat de les festes nadalenques, podem posar en marxa una sèrie de recursos per treballar amb l’infant aspectes relacionats amb els regals: consum responsable, criteris per escollir i també la capacitat de frustració quan no és possible aconseguir tot allò que es desitja. Bé… amb l’infant i amb la família extensa, que també hi té molt a dir.

Abans de començar a escriure la carta, ens pot ajudar xerrar una mica amb l’infant sobre la figura dels tres Reis d’Orient -explicar-ne la història com si fos un conte- i fer-li veure que en una sola nit han d’arribar a les cases de tots els nens i nenes del món. És important que entengui que els Reis no sempre poden dur tot el que es demana a la carta.

Un cop això fet, observarem quina selecció de joguines fa l’infant. En un primer moment se li pot dir que faci un llistat de totes les joguines que vol, i més tard l’ajudem a destriar quines demanar i quines no. Cal anar en compte amb l’excés i fomentar, sobretot, la varietat.

2

JA TENIM LES CARTES (…) ELS REIS ES POSEN A TREBALLAR:

Si no hem pogut acompanyar l’infant en la redacció, podem trobar-nos amb sorpreses. Abans d’escollir les joguines, cal tenir en compte alguns aspectes:

Adequades a l’edat

-La joguina ha d’estar d‘acord amb el nivell de maduresa de cada infant; ni excessivament complicades, ja que frustraran els estímuls del nen; ni massa simples, perquè l’avorriran.

Estimuladores de la creativitat i la imaginació o de qualsevol altre aspecte de la personalitat, convertint el nen en protagonista del joc.

-Alerta amb les joguines massa estructurades o excessivament sofisticades, rèpliques perfectes de la realitat, ja que deixen poc espai a la fantasia, a la imaginació i la creativitat de la mainada. Amb elles, els infants aprenen a utilitzar el món, però no a inventar-lo.

-Suficients i variades:Que desenvolupin diferents funcions: jugar amb el cos, amb els sentits, amb la intel·ligència, amb la imaginació i la fantasia, amb les paraules… sense fer distincions per raó de sexe. Suficients, mai excessives. No ajudarem més la nostra quitxalla comprant-los tot allò que demanin. La quantitat excessiva de joguines, lluny d’educar, provoca actituds de caprici i d’avorriment.

-Segures, sòlides i que durin La seguretat de les joguines està regulada per una Normativa Europea simbolitzada per les sigles CE que, obligatòriament, han d’aparèixer a totes les capses de joguines comercialitzades a Europa. També és obligatori fer constar, en l’idioma del país on es distribueix, el nom i l’adreça del fabricant i l’anotació de “No recomanable a menors de 36 mesos”, en cas de contenir peces petites que es poguessin empassar.

-Respondre als gustos i necessitats de l’infant No “dels nens”, en abstracte, sinó “del nostre” fill/a, en concret. La joguina no s’imposa: es regala. Jugar és una acció lliure i espontània, mai obligada. Com a molt, pot ser suggerida, animada… Les joguines tenen, tanmateix, innumerables valors afegits. Abans de negar una joguina a un infant, cal esbrinar les raons per les quals la desitja: caprici? influència de la televisió? els altres la tenen? és una manera de sentir-se membre d’un grup d’iguals, de guanyar en confiança i sentir-se acollit?

http://www.jugarijugar.com/1339-4019-thickbox/cesta-de-pic-nic-de-tela.jpg

ELS REIS…PACTEN AMB LA FAMÍLIA:
Ningú es vol perdre l’oportunitat que els Reis els facin un regal per als petits de casa! Per això és bàsic parlar-ne i pactar.

• Que a cada nucli familiar fora del propi els Reis portin una sola joguina (no s’hi val que n’hi portin una a l’avi i una altra a l’àvia).
• Que els Reis portin joguines per compartir entre els germans.
• Que els Reis portin coses que no siguin joguines: anar a veure un partit de futbol o un espectacle.
• Que es vetlli per la varietat.
• Que es pactin regals temàtics o complementaris: l’any de la bicicleta i els seus accessoris o, si en una casa porten la nina, en una altra poden portar complements.

I L’ENDEMÀ:
Els Reis ja han arribat! I els camells s’han begut tota l’aigua, i a la casa hi ha alguns paquets, sí, però, sobretot, hi ha globus, serpentines, confetti… i un esmorzar deliciós a base de pastissets i xocolatines de Reis… És a dir, hi ha un ambient festiu més allà dels objectes. Potser els Reis han contestat la carta i ens trobem la resposta sobre la taula. O ens han donat un petó daurat i en tenim la marca a la cara. Tot plegat fa que les joguines siguin quelcom més, però no l’únic i sobre on resideixen totes les expectatives dels infants.
Ara obrim els regals. Un per un, sobretot. Per torns. Així els valorarem i els gaudirem com a objectes especials i valuosos que són. El mirarem una mica i obrirem el següent, i quan els tinguem tots oberts, pactarem per quin començarem a jugar.
Viure aquests dies com un moment privilegiat de creixement, enriquidor i divertit, ens pot fer reconciliar amb unes trepidants festes de Nadal i diades de Reis que, de vegades, són sinònim de més d’un mal de cap.

2

Esther HierroEsther Hierro és educadora social, especialitzada en comunicació. Desenvolupa diversos projectes a Marinva, joc i educació. És secretària d’IPA a Espanya (Associació Internacional pel dret dels infants a Jugar).

 

 

 

 

marinva  joc i educació és una empresa especialitzada en el disseny i realització de projectes de formació, comunicació, dinamització i oci, amb la metodologia lúdica com a element de valor i innovació.

Fotografies cedides per:

Milanta

i

jugarijugar.com.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 17 Desembre 2013 by .
%d bloggers like this: