REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Juga amb el que menys ens agrada!

barco-contra-corriente-kraul

A casa tenim joguines que intentem triar per la qualitat dels materials, i perquè deixin explorar els nostres fills (de 2 i de 4 anys). Però ells es deleixen pels objectes brillants, amb botons i moviment, i a nosaltres no ens agraden gens. Potser les nostres idees pedagògiques no casen amb els gustos reals dels infants?

Amb les joguines passa com amb la roba, el calçat o el menjar: som nosaltres els responsables de distingir i de triar el que creiem que és millor per a ells mentre són molt petits. És freqüent que, mentre busquem això (dins de les nostres opcions i estil de vida), ells quedin fascinats i reclamin el que els crida l’atenció i veuen a tot arreu. Ja sigui la roba més sintètica i poc transpirable, les sabates punxegudes que fan llum en caminar o els dolços més ensucrats del mercat.Pulsera de bolas de colores

A partir dels 3 o 4 anys, els petits poden comprendre les nostres explicacions i les agraeixen moltíssim, fins i tot quan són motiu de protesta. Dir-los: “Això no ho comprarem, prefereixo que no juguis amb aquestes joguines”, no és altra cosa que un límit equiparable a “no vull que vegis la tele més de tanta estona” o “no pots menjar llamins cada dia de la setmana”. Pares, mares i educadors que acompanyem el creixement, ho fem des de les nostres conviccions. Si per nosaltres els seus materials de joc són una qüestió important, amb el temps i malgrat la oposició que hi facin, ho viuran amb naturalitat.

Els infants són objectiu preferent del mercat i tot està pensat per fascinar-los. Les joguines molt elaborades i amb un alt grau d’estímuls incorporats els enganxen, però si els observem bé, ni hi juguen millor ni ho fan més estona. Són objectes seductors per a ells, però de caducitat molt marcada. En general, són els materials oberts els que els permeten crear i recrear tota mena de jocs, diferents cada vegada, els alimenten la imaginació i la creativitat i els permeten submergir-se en el joc amb total implicació i entusiasme.

També és important que no siguem, en cap cas, intransigents, sinó clars però flexibles: buscar un equilibri de materials és una actitud ben saludable.

Claudia Claudia Díaz, especialista en joc infantil i co-fundadora de Jugar i Jugar.

jugarijugar.com

Si tens alguna consulta, algun dubte o algun comentari pots enviar un email a gvives@grao.com i buscarem el professional adequat per a que et contesti.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 25 Juny 2013 by and tagged , , .
%d bloggers like this: