REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

Els nadons-granota (estimulació i joc aquàtic en família)

per Gemma Barbany Grau

S’alleten, dormen, suren, se submergeixen, canten, riuen i, sobretot, evolucionen amb la mare i el pare, embolcallats i acaronats per l’aigua.

Actualment, moltes parelles es plantegen com introduir el seu fill o filla en el medi aquàtic. Saben o han sentit a dir que el fet que la gestació del nounat hagi estat dins de líquid afavoreix una resposta positiva i una bona predisposició del bebè cap a l’aigua. Si partim de l’observació de la vida intrauterina, veurem que el fetus, lluny de surar en líquid, el que fa és estar immers tot ell dins d’una bombolla plena de líquid amniòtic en estat d’ingravidesa. És fàcil imaginar-nos-el movent-se com un astronauta dins de la seva nau i encara més fàcil entendre perquè l’aigua es presenta com un regal per als nostres nounats.

020_021_bebes_aigua2

Tots junts
Una opció que se us ofereix, i a diferència dels cursos de natació en què infants i adults no estan junts, són els cursos d’activitat aquàtica per a nadons. Són sessions aquàtiques familiars en les que el joc, les cançons, la música i l’ambient relaxat reforcen el vincle i estimulen el desenvolupament del nen. En elles, l’aspecte afectiu pren molta importància ja que es poden començar a portar els infants a partir dels dos mesos (i fins que fan tres anys) i aquests sempre s’estan, dins l’aigua, amb la mare o el pare.

Quan vulgueu participar en un curs d’activitat aquàtica per a nadons, heu de saber que el més important és assegurar, en tot moment, el respecte cap al desenvolupament maduratiu i afectiu del vostre fill o filla. A tot nadó se li ha de garantir poder desenvolupar-se al seu ritme i fer-ho amb els seus progenitors assegura la seguretat personal i reforça l’autonomia. Un infant que és a prop de la mare o del pare se sent segur i, així, mostra una bona predisposició cap a l’aprenentatge. Aleshores, tot flueix i es crea un clima positiu d’alegria i de relax.

020_021_bebes_aigua

Alletar dins l’aigua
Com dèiem, un curs d’introducció al medi aquàtic garanteix que es puguin satisfer les necessitats bàsiques del nadó i encara més a la primera etapa. Això inclou poder ser alletat maternalment o en biberó i poder dormir, i tot sense necessitat de sortir de l’aigua.

El plaer que s’estableix en la relació de succió, durant l’alletament, o en dormir, surant a l’aigua, proporciona imatges impagables. El lactant reforça, amb aquestes accions, la seva confiança en el medi i el seu benestar es veu totalment gratificat, essent visible en les sessions posteriors.

Veient les imatges podreu entendre com n’és d’important l’aspecte afectiu que durant totes les sessions d’activitat aquàtica per a nadons s’ofereix incondicionalment. El contacte físic és total i entre pares i infants no hi ha res més que l’aigua que acarona els cossos dels bebès sense fer gairebé soroll. Qualsevol gest, mirada, carícia, rialla, etc. pren una importància vital en la relació bebè-progenitor/educador durant l’estona que dediquem al joc i al treball aquàtic amb les nostres criatures. Aquest joc, que dinamitza les sessions, és el responsable del desenvolupament psicomotriu, cognitiu i afectiu, objectius preferents en totes les tasques proposades per l’educador/a del curs. Però no és tan sols una proposta d’aprenentatge, d’educació esportiva o de supervivència en el medi. És també i sobretot una oportunitat meravellosa de gaudir durant una estona a la setmana del contacte absolut amb els nostres fills i filles, tant a nivell físic com emocional.

Camí de l’autonomia ben acompanyat
Sovint, els nens i nenes que participen en cursos d’activitat aquàtica garantits i amb bons especialistes i professionals són precoços a nivell motriu i s’adapten fàcilment a situacions diverses. Modifiquen els seus horaris des de ben petits sense que això sigui un problema i gestionen bé els canvis de ritme. El fet de treballar en grup fa que, a més a més, ampliïn el seu cercle social i que les mares i pares aprenguin de les experiències i aportacions de la resta de criatures i de progenitors.

Així, poc a poc, el bebè va creixent, trobant-se sempre acompanyat en la seva tasca de descobriment dins de l’aigua, i evoluciona amb tranquil·litat i fermesa. Amb el temps, passa de l’adaptació al desenvolupament fins que arriba a l’autonomia en el medi aquàtic, moment en què els pares i mares passen a ser uns col·laboradors que comparteixen amb ell o ella les seves noves habilitats aquàtiques, tot deixant-lo fer i animant-lo en la gran experiència que és la conquesta de l’autonomia.

El tancament de la glotis
Aquest mecanisme espontani -que tots desenvolupem mentre som dins l’úter matern- es manté durant els primers sis-vuit mesos de vida del nadó.
Quan reben un estímul a les vies respiratòries -ja sigui aigua o vent, al nas o a la boca-, els lactants tanquen la glotis, tapant la tràquea i evitant que l’aigua penetri als pulmons. Als nens més grans se’ls pot ensenyar a dominar la respiració a través del reflex d’apnea.

Les immersions
En el moment previ a una immersió, prepararem l’infant (bufant-lo o esquitxant-lo) i així l’avisarem que, en pocs segons, es produirà una entrada a l’aigua que requereix una fase d’apnea (protecció de les vies respiratòries).

Sens dubte es tracta d’una instantània espectacular, però n’hem d’estar ben segurs. Mai s’ha de condicionar una immersió. Si l’infant no està tranquil o no és prou madur fisiològicament, és aconsellable deixar les immersions en mans de professionals i intentar que aquestes siguin el més naturals possible.

Gemma Barbany Grau és Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per INEFC. Creadora de la primera Escola de Bebès Amfibis a Catalunya dirigeix, des de 1992, l’Escola Crackbebésamfibis, a Granollers. És l’autora de Los bebés en el agua. Una experiencia fascinante, Paidotribo, 2007

Anuncis

One comment on “Els nadons-granota (estimulació i joc aquàtic en família)

  1. Retroenllaç: #Extraescolars per a nadons: familiarització amb el medi aquatic | pam i pipa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: