REVISTA VIURE EN FAMÍLIA

Per a mares i pares: criança, educació, psicologia i salut

“Això no m’ho esperava!”

Il·lustració: Glòria Vives

Il·lustració: Glòria Vives

per Sílvia Marty i Isabel Vidal

Tot allò que també passa quan comences a criar.

Podem haver llegit llibres sobre criança, navegat per webs i devorat revistes sobre maternitat. Ens haurem fet una idea del que pot passar i format una opinió sobre el com i el què fer amb els fills, però la realitat pot superar la ficció… a casa nostra!

Desitgem el millor per al nostre bebè i la seva arribada, i durant nou mesos aquest és un tema que omple bona part dels nostres projectes i fantasies. En un primer embaràs, segurament ens haurà costat pensar en què vindrà després, en el que comença quan acaba el part… la gran aventura de criar i conviure amb el fill o filla.

Sigui quina sigui la situació de partida, aquests primers temps segurament ens portaran desgavells, que normalment no s’ anuncien ni a les revistes ni a gaire llibres. Afortunadament, comença a créixer un corrent d’ opinions que ens aporten informació al respecte i ens recorden el sentit comú, per tal que aquestes “sorpreses” no acabin essent complicacions, sinó capítols nous en el dia a dia com a família. Autors com Laura Gutman ens han fet adonar a moltes mares que tot allò tan caòtic i incert que ens passa TAMBÉ forma part de la maternitat i la paternitat.

L’ època del postpart immediat és plena de canvis, tant interns com externs. I segons quines siguin les nostres circumstàncies, estarem en millors condicions -o no tant- per viure dins aquest oceà emocional dels primers mesos. Sobretot perquè en aquestes aigües és on segurament podem trobar sorpreses: conflictes antics, sensacions de quan érem infants nosaltres, consells no desitjats que ens desmunten la seguretat interna, canvis corporals, dubtes… tot de temes que afegits a tenir cura del nadó i el cansament poden donar lloc a situacions bastant desconcertants.

La imatge de les famílies on tot és plàcid i fluït és un concepte de màrqueting: nadons rodonets i somrients, mares sortides de la perruqueria i amb la brusa planxada, pares sempre sol·lícits amb el bebè i la parella… Siguem sincers: algú recorda el dia que va poder sortir de casa amb un nadó i la roba impecable, al mateix temps?

Sovint una mare se sent sola. Té la sensació que és l’única mare del món amb un bebè que mama cada hora, o amb un nadó que no dorm més de vint minuts seguits, o… Cap mare no és la primera del món en reprimir l’impuls de llençar l’infant per la finestra!

Aquí trobem uns consells per començar amb bon peu

  • Estigues oberta a la possibilitat que succeeixin imprevistos. Tenir clar que poden passar t’ajudarà a reduir l’estrès quan t’hi trobis.
  • Mira de posar-hi un polsim d’humor. I si t’imagines que estàs en un concurs televisiu i la prova que “toca” és aquella?
  • La criança ha estat compartida des de la prehistòria fins fa quatres dies. Busca companyia i, si cal, ajuda: parella, doula, mare, pare, sogres, amistats, altres mares, contractar algú algunes hores…
  • Recorda: segueixes necessitant alimentar-te i descansar. En aquest moment la mare necessita també més suport afectiu.
  • Busca un grup de suport al teu municipi: espai nadó, familiar, grup de criança.
  • Si has decidit alletar i tens problemes, busca de seguida un grup de suport a l’alletament o, almenys una assessora a qui puguis trucar o visitar (és gratuït).
  • Evita les “receptes fàcils” o els manuals “Com aconseguir… en 10 dies”. Acostumen a partir de visions parcials que podrien deixar de banda algun dels implicats (la criatura, per exemple).
  • No pretenguis tenir ni la casa ni un aspecte impecable.
  • Planifica estones d’intimitat amb la parella, amb alguna amistat o, fins i tot, per estar sola o fer-te un massatge. No cal pretendre el mateix tipus de relacions que abans, això ja arribarà més endavant.
  • Recorda que, facis el que facis, ets la millor mare o pare que pot tenir la teva criatura.

PER SABER-NE MÉS:

Laura Gutman: La maternidad y el encuentro con la propia sombra, Barcelona: RBA.
Eva Piquer: Supermare treballadora i altres estafes, Barcelona: Mina.

Marty S. , Vidal I. (juny, juliol, agost 2010). “Això no m’ho esperava!”: El que també passa quan comences a criar. Viure en Família, núm.30.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23 Abril 2013 by and tagged , , .
%d bloggers like this: